Munkahelyen, rendezvényeken, meghívásokon vagyis minden esetben az alkalomnak, helynek és időnek megfelelően kell megjelenni.
Alkalomtól függően az öltözetek három csoportját különböztetjük meg.

1., Utcai ruha: Ez a leggyakoribb-franciául: tenue de ville, angolul: informal.

2., Szmoking: Fekete nyakkendő-franciául: cravate noire, angolul: black tie.

3., Frakk: Fehér nyakkendő-franciául: cravate blanche, angolul: white tie.

1. A formális: hivatali öltözék azok az urak, menedzserek viselik, akik nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő megjelenésre. Ez a viselet sötét öltönyt jelent. Elsősorban délelőtti vagy délutáni rendezvényekre szóló meghívásnál viselik Pl.: tárgyaláson, szerződés aláírásakor, előadás tartásakor hordják.

2.-3. Az alkalmi öltözéket az ünnepélyesség fokához mérten különböztetjük meg. Leggyakrabban alkalmazott viselet a szmoking. Viselhető délután öttől különböző rendezvényeken Pl.: fogadás, színházi előadás, koncert, bál. Hagyományos színe a mélyfekete, vagy a mélykék. Kiegészítői: a dupla mandzsettás, álló galléros fehér ing, díszes mellrésszel, a szatén mellény, a fekete csokornyakkendő, fekete lakkcipő, vagy vékonytalpú fűzős fekete cipő. Amennyiben a szmokinghoz nem viselnek mellényt, akkor a csokornyakkendő kötelező kísérője a spanyolöv.

Férfi öltözékek: Legelegánsabb férfiruházata a frakk, amelynek alapját a fekete és a hófehér szín játéka adja. A kabátot soha nem gombolják be. Eleganciáját a nyitottság adja. A frakk kiegészítői: a keményített fehér ing, a letört gallér, piké mellény és a fehér piké csokornyakkendő, a cipő fekete lakk, vagy fekete borjúbőrből készült papucscipő orrészén matt selyem-masnival. Viselhető: gálán, ünnepi elegáns alkalmakkor / Nobel-díj átadása /bálon/a bécsi Operabálon kötelező előírt viselet/.

Meg kell említeni a zsaketett, mint fél-ünnepélyes viseletet, amely nappali öltözék. Nálunk esküvőkön találkozunk vele leggyakrabban.
A hajtókával ellátott kabát antracit, vagy ezüstszürke, ami fekete-fehér csíkos vagy egyszínű fekete nadrággal egészül ki. Kiegészítői: gyöngyszürke, vagy bézs mellény, a színben hozzá illő bőrkesztyű, fehér ing, ezüstszürke nyakkendő, fekete vagy ezüstszürke cilinder és az elegáns fekete cipő.

A casual olyan lezserebb öltözetet jelent, ahol a nyakkendő nem kötelező. A slacks pedig egyenesen megengedi a farmert, a lezserebb, sportos öltözéket. /de nem melegítő!/ Itt nyugodtan levehetik a zakót, a nyakkendőt, felhajthatják az ingujjat.

Női öltözékek: Közszereplő nők, hölgyek megjelenése: Mindig igyekezzenek megtalálni és megtartani hivatásuk és nőiességük közötti egyensúlyt. Ezt azzal érik el, hogy megjelenésük egyszerre sugároz finom visszafogottságot és meggyőző eleganciát.

Hasonlóan, mint az uraknál, a hölgyeknek is javaslott, az alábbi szempontok figyelembe vétele, érvényesítése és összehangolása:

1., Ismerniük kell az alkati adottságaikat és ennek megfelelően kell, hogy öltözködjenek.

2., Mindig vegyék figyelembe a színek harmóniáját.

3., Öltözetükkel mindig egyéniségüket fejezzék és hangsúlyozzák ki.

4., Öltözködésükkel igazodjanak az alkalomhoz.

A kellemes, finoman feltűnő hatások eléréséhez segítenek a kiegészítők: az ízléses bizsuk, ékszerek és különböző divat-kiegészítők, amelyek alkalmivá varázsolják az öltözéket.

Képgaléria